Preskocit navigáciu

ISAF - Vojaci pri slovenskej kapustnici s pozdravmi od slovenských detí


ISAF - Vojaci pri slovenskej kapustnici s pozdravmi od slovenských detí

Na vianočnom stole slovenských vojakov plniacich úlohy v operácii ISAF na základniach v Kandaháre, Tarin Kowte a Deh Rawode nechýbala kapustnica, rybie filé so zemiakovým šalátom, vianočné oblátky a pozdravy od slovenských detí.

Každé Vianoce sú niečím výnimočné. Tie vo vojenskej operácii sú špecifické tým, že je potrebné skutočne veľké úsilie na prípravu niečoho, čo by aspoň trochu pripomínalo teplo domova pre vojakov ďaleko od rodín v najnebezpečnejšej vojenskej misii, v ktorej pôsobia príslušníci ozbrojených síl SR. Z ingrediencií, ktoré v decembri striedajúcim sa vojakom do Afganistanu „pribalil“ minister obrany Jaroslav Baška, dokázali pripraviť naozaj chutnú štedrovečernú večeru. Už krátko po poludní začala v priestoroch slovenského kempu rozvoniavať vianočná kapustnica s klobáskami a v štedrovečernom menu boli okrem nej aj oblátky s medom, či vyprážané rybie filé so zemiakovým šalátom.

Do Afganistanu pricestovali aj krásne vianočné pozdravy od žiakov slovenských základných škôl, ktoré napísali a vyzdobili našim vojakom. Pri ich čítaní sa nejednému zo slovenských tvrdých chlapov zaleskla v oku slza. „Sú to iné pozdravy, na aké som bol zvyknutý doma. Tu, ďaleko od svojich najbližších, to človek vníma oveľa citlivejšie“, povedal major Norbert Hríb, zástupca veliteľa slovenského kontingentu. „Chcel by som za všetkých našich chlapcov deťom poďakovať za pozdravy a celej verejnosti za podporu, ktorá je pre nás veľmi dôležitá pri plnení úloh tu v nepokojnom Afganistane“, dodal.

Medzi pozvanými hosťami na večeri v Kandaháre nechýbal veliteľ leteckej základne KAF Air Commodore Malcolm Brecht, ktorý navštívil slovenský kemp prvýkrát od nástupu novej rotácie. V priestoroch slovenského kontingentu Air Commodora privítal veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober podľa slovenských zvyklostí - čerstvo upečeným chlebom a soľou.

Pozvaní hostia, ktorí zasadli k večeri v „Slovenskom dome“, ocenili kuchárske umenie slobodníka Antona Slezáka, desiatnika Pavla Rožníka a ich pomocníkov, ktorí sa postarali o slovenskú atmosféru v podobe tradičných jedál. Veliteľ základne vo svojom príhovore vysoko ocenil príspevok Slovenska a poďakoval slovenským ženistom za prácu, ktorú od svojho príchodu 2. decembra do Vianoc vykonali v prospech základne Kandahár. Okrem iných úloh dokázali v tomto rekordne krátkom čase zrekonštruovať strelnicu a odmínovať plochu s rozlohou 6310 m2 mechanicky pomocou odmínovacieho zariadenia Božena4 a ručne vyčistili 2364 m2. Veliteľ pri poďakovaní nezabudol ani na príslušníkov strážnej jednotky, ktorí aj počas štedrovečernej večere museli strážiť vstup do najväčšej základne NATO, aby boli tohtoročné Vianoce naozaj pokojné nielen pre slovenských vojakov, ale pre všetkých koaličných partnerov na kandahárskej leteckej základni.

Veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober už skúsenosť s odlúčením od rodiny má z Východného Timoru a Iraku. „Určite nie je jednoduché pre naše rodiny tráviť sviatky bez nás. Všetci, čo slúžime v operácii, si však uvedomujeme, že vo svete sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc pri utváraní svojej budúcnosti a my môžeme prispieť svojim dielom k dosiahnutiu mierového stavu, ktorý je v našich končinách taký samozrejmý“, povedal Schober.

O sviatočnú atmosféru Štedrého večera sa postaral aj kaplán kontingentu kpt. Ján Polťák, ktorý pre vojakov celebroval vianočnú bohoslužbu.

Súčasné zastúpenie Slovenskej republiky v Afganistane tvorí 242 vojakov, ktorí sú umiestnení na leteckej základni Kandahár a v provincii Uruzgan na základniach Tarin Kowt a Deh Rawod. V zahraničných operáciách v Afganistane, Kosove, Bosne a Hercegovine a na Cypre trávi tohtoročné Vianoce 620 slovenských vojačiek a vojakov.

 


Foto1Foto1Foto1Foto1Foto2Foto2Foto2Foto2

Autor: kpt. Milan Vanga - Dátum: 28.12.2009
Čítanosť: 22174
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share