Preskocit navigáciu

Slováci v rekonštrukčných tímoch pomáhajú rozvíjať Afganistan


Slováci v rekonštrukčných tímoch pomáhajú rozvíjať Afganistan
Drsnému terénu vo vysokých nadmorských výškach, prašnému prostrediu a neustálemu riziku ohrozenia života nástražnými výbušnými systémami, či priamou a nepriamou paľbou musia pri patrolovaní čeliť aj dvaja slovenskí príslušníci provinčných rekonštrukčných tímov v Afganistane.
 
Provinčné rekonštrukčné tímy (PRT) už niekoľko rokov asistujú afganskej vláde rozšíriť jej vplyv, stabilizovať situáciu v provincii, a podporovať zavádzané reformy. K tomu využíva takzvaný 3D koncept - Diplomacy (Diplomacia), Defense (Stabilizácia bezpečnostnej situácie) a Development (Hospodársky rozvoj). Úlohou Slovákov je v rámci PRT-tímov nepretržite hodnotiť stav plnenia už rozbehnutých projektov Civilno-vojenskej spolupráce (CIMIC) a hľadať možnosti pre nové projekty v konkrétnej oblasti. K tomu je potrebná symbióza a spolupráca obyvateľov Afganistanu s vládnymi a mimovládnymi organizáciami, ktoré pomáhajú obyvateľom provincie Uruzgan. Spolupráca a komunikácia medzi civilnými a vojenskými zložkami je v tomto procese kľúčová, čo je hlavným ťažiskom práce slovenských príslušníkov PRT.
 
Práca slovenských príslušníkov v rámci PRT znamená pobyt na základni, ktorá je hlboko vo vnútrozemí provincie. Posádka na týchto patrolovacích základniach je zložená zo skupiny 10 koaličných vojakov a prilizne 30 príslušníkov afganskej armády. Na strážení a obrane základne sa podieľajú všetci jej príslušníci. Desaťčlenné skupiny zložené s príslušníkov koaličných síl a vojakov Afganskej národnej armády vykonávajú bojové prieskumné hliadky mimo základne približne štyri až päť krát do týždňa, niekedy sú to aj viacdenné patroly.
 
Činnosť PRT nie je teda len administratívna práca v pohodli kancelárie, ale predovšetkým práca v teréne na ktorej sa zúčastňujú všetci príslušníci tímov. Nie je to len vysoká nadmorská výška, prašné prostredie, čomu čelia v teréne príslušníci PRT. Najväčšou hrozbou sú nástražné výbušné systémy, ktoré si za posledné mesiace vyžiadali niekoľko desiatok mŕtvych a zranených na strane koaličných síl, afganských ozbrojených síl, humanitárnych pracovníkov a najmä lokálneho obyvateľstva. Príslušníci PRT pri patrolách často čelia priamej a nepriamej paľbe povstalcov.
 
Za posledné dva roky sa PRT podieľalo na výstavbe 59 škôl, ôsmych zdravotných stredísk a taktiež asistovali pri odbornej príprave pomocného zdravotníckeho personálu. Sadivo a hnojivo distribuovali 20 tisícom farmárskych rodín. Hlavným artiklom je šafran, ktorý je nenáročný na zavlažovanie a je alternatívou pestovaniu maku. V spolupráci s nemeckou mimovládnou organizáciou GTZ sa podieľa na výstavbe cesty medzi Tarin Kowt - hlavným mestom provincie Uruzgan a mestom Chora, ktoré je tretím najväčším mestom v provincii. Pre rozvoj provincie je nepochybne dôležitá aj pomoc pri výstavbe letiskového terminálu a rekonštrukcii pristávacej plochy v hlavnom meste.
 
K aktivitám PRT patria aj krátkodobé projekty (QIP - quick impact projects) s rýchlou účinnosťou, ako napríklad spevňovanie poľných ciest (v provincii nie sú asfaltové cesty), výstavba mostov, hrádzí, kopanie a čistenie zavlažovacích kanálov, vŕtanie studní, jednoduchšie opravy škôl, či dodávky ošatenia, alebo pomoc so zásobovaním.
 
Od roku 2001 sa len v provincii Uruzgan realizovalo takmer 900 projektov civilno-vojenskej spolupráce.

Slovaci v PRTSlovaci v PRTSlovaci v PRTSlovaci v PRT

Autor: hovorca OS SR , Foto: archív OS SR - Dátum: 16.02.2010
Čítanosť: 18963
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share