Preskocit navigáciu

Ocenenie pre spoločný slovensko-maďarský kontingent


Ocenenie pre spoločný slovensko-maďarský kontingent
Cenou „Dobré susedstvo a porozumenie“ bol dnes, 2. marca 2010 o 15.45 hod. v priestoroch maďarského Ministerstva zahraničných vecí v Budapešti ocenený spoločný slovensko-maďarský vojenský kontingent, ktorý plní úlohy v mierovej operácii OSN UNFICYP na Cypre. Z rúk ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka si ocenenie pre medzinárodný kontingent prevzali generálmajor Ján Salaganič a brigádny generál László Damján.

Spoločná cena je vyjadrením verejného uznania tým osobám, subjektom či inštitúciám, ktoré výrazným spôsobom prispievajú k upevňovaniu a neustálemu zlepšovaniu susedských vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskou republikou.

Spoločný kontingent susediacich krajín bol ocenený na základe návrhu ministra obrany SR Jaroslava Bašku. Spolu s cenou si zástupcovia slovenskej a maďarskej strany odniesli aj šeky v hodnote 2000 eur. Podľa náčelníka Štábu operácií generálmajora Jána Salaganiča budú použité na zveľadenie spoločných zariadení kontingentu v misii na Cypre. "Spolupráca slovenských a maďarských vojakov v misii UNFICYP je bezproblémová. Sú prakticky ako jedna rodina", vyjadril sa po prevzatí ceny generálmajor Salaganič.

Slovensko ako vedúca krajina v Sektore 4 v operácii OSN od februára 2005 aktívne spolupracuje s podriadenou jednotkou Obranných síl Maďarskej republiky. Vojaci oboch krajín dbajú na dodržiavanie prímeria, prispievajú k obnove a udržiavaniu práva a poriadku na ostrove. Súčasťou kontingentu v Sektore 4 sú aj dôstojníci Chorvátskej armády.

Podľa ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka, majú Slovensko a Maďarsko stovky úspešných spoločných projektov, každodenne od seba závisia a úzko spolupracujú medzi sebou. “Spoločná slovensko-maďarská vojenská jednotka na Cypre je celkom normálnou spoluprácou, nie je to nič mimoriadne, že vojaci pracujú spolu“, dodal Lajčák.

Slovenskí a maďarskí vojaci pôsobia na Cypre od roku 2001. V súčasnosti slovenské zastúpenie v tejto misii predstavuje 196 vojakov.

Rovnaké ocenenie si odniesli aj príslušníci tatranskej Horskej záchrannej služby, ktorí zachránili troch maďarských horolezcov, ktorí si prevzali cenu z rúk ministra zahraničných vecí Maďarskej republiky Pétera Balázsa.


Autor: hovorca OS SR , Foto: archív OS SR - Dátum: 02.03.2010
Čítanosť: 20454
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share