Preskocit navigáciu

ISAF: Inšpekčný deň veliteľa základne v Kandahare


ISAF: Inšpekčný deň veliteľa základne v Kandahare
„Je obdivuhodné, ako slovenskí vojaci bravúrne zvládajú situácie pri kontrole osôb pri vstupnej bráne do základne aj napriek afganským kultúrnym špecifikám a jazykovej bariére,“ vyjadril sa 26. marca 2010 na adresu príslušníkov slovenskej strážnej jednotky v Kandaháre veliteľ základne Air Commodore Malcolm Brecht počas inšpekčného dňa slovenského kontingentu.
 
„Podľa veliteľa základne sa všetky jednotky pôsobiace na tejto najväčšej základni NATO prezentovali v tom najlepšom svetle, čo počas celého dňa potvrdzoval slovami chvály na našich príslušníkov,“ povedal veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober.
 
Na úvod svojej inšpekcie sa veliteľ stretol s príslušníkmi strážnej jednotky na vstupnej bráne ECP 3 (entry control point). Navštívil vojakov na strážnych vežiach, na vstupnej bráne do základne a na pracovisku kontroly osôb. Veliteľ vyjadril veľkú spokojnosť s profesionálnym prístupom príslušníkov jednotky k činnostiam, ktoré denne vykonávajú. Veľmi kladne hodnotil hlavne skutočnosť, že lokálne obyvateľstvo vníma každodenné bezpečnostné prehliadky ako bežnú súčasť života a že aj napriek kultúrnej a jazykovej bariére nedochádza pri kontrolách ku konfliktným situáciám.
 
V ten istý deň navštívil veliteľ základne aj príslušníkov slovenskej multifunkčnej ženijnej roty pracujúcich na výstavbe nového PAX terminálu na letisku Kandahar. Poslednou časťou jeho inšpekcie bola ukážka spôsobilostí ženijnej čaty, ktorá v súčasnosti vykonáva odmínovacie práce na Panther Ramp. Pri tejto ukážke sa k nemu pripojil veliteľ expedičného zboru Armády USA brigádny generál Reynold Hoover, ktorý je v súčasnosti jediným americkým generálom v odbore EOD (ničenie a likvidácia munície). Obaja generáli vysoko ocenili profesionalitu slovenských ženistov a v rámci inšpekcie si osobne vyskúšali obsluhu odmínovacieho zariadenia Božena 4 a ručné odmínovanie. Za skvelý výkon ženijných činností im veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Alexander Schober odovzdal symbolický certifikát o absolvovaní „Krátkeho mínerského kurzu“.
 
Veliteľ kandaharskej základne zaslal po ukončení inšpekcie veliteľovi nášho kontingentu osobný ručne písaný list, v ktorom mu poďakoval za výborne zorganizovaný inšpekčný deň a ešte raz vysoko vyzdvihol profesionalitu slovenských vojakov v Afganistane ako príspevok Slovenskej republiky do operácie ISAF.

Inšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v KandahareInšpekčný deň v Kandahare

Autor: OS SR - Milan Vanga , Foto: archív SLOVCON ISAF - Dátum: 29.03.2010
Čítanosť: 20664
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share