70. výročie pádu zostreleného amerického bombardéra B-17


70. výročie pádu zostreleného amerického bombardéra B-17

Profesionálni vojaci práporu logistickej podpory 1. mechanizovanej brigády dňa 12. júna svojou účasťou podporili pietnu spomienku 70. výročia pádu zostreleného amerického ťažkého bombardéra B-17 v katastri obce Veľké Hoste. Pietu organizoval Odbor mladej matice Veľké Hoste v spolupráci s Obecným úradom, Dobrovoľným hasičským a záchranným zborom a miestnymi občanmi Veľkých Hostí.

Muskusov bombardér sa zrútil o 13.30 hodine asi jeden kilometer západne od obce Veľké Hoste. Na dopad spomínala po rokoch miestna pani Bacová: "Práve sme išli domov zo školy, keď sa na oblohe objavila žeravá guľa, ktorá sa rútila rovno na nás. V údive sme sa pozerali, ako sa lietadlo zrútilo na čistinku a vybuchlo. Kusy z neho padali na všetky strany. Asi po hodine sa tam odvážili zájsť naši chlapi. Po ceste stretli pilota, ktorý im odovzdal zbraň. Zaviedli ho do krčmy. Náš krčmár, volal sa Haluza, žil roky v Amerike a vedel po anglicky. Pilot čoskoro zistil, že je v bezpečí. Nám deťom dal odznaky na pamiatku."

Na palube opusteného bombardéru boli ponechané pravdepodobne všetky bomby, z ktorých tri explodovali pri dopade na zem. Štvrtá nevybuchla a po jej nájdení na zemi bola zneškodnená odmínovacou jednotkou Sprengkommando des Pi.Park. Btl. 591. Ďalšie nevybuchnuté 250 kg bomby sa našli až v roku 2004.



Autor: prlogp 1.mb , Foto: prlogp 1.mb - Dátum: 18.06.2015
Čítanosť: 6228
Verzia pre tlač

Skočiť na menu