Preskocit navigáciu

Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko


Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko

Na pozvanie slovenského náčelníka generálneho štábu generála Daniela Zmeka dnes pricestoval na dvojdňovú návštevu Slovenskej republiky rakúsky náčelník generálneho štábu generál Róbert Brieger s delegáciou. Obaja generáli zamerali svoje rokovanie najmä na budovanie obrannej a bezpečnostnej spolupráce v rámci Európskej únie, s dôrazom na stredoeurópsky priestor.

Počas prvého dňa návštevy prijal generála Briegera minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď, ktorý mu pri tejto príležitosti poďakoval za personálnu pomoc Rakúska v operácii Spoločná zodpovednosť a ocenil tiež bilaterálnu spoluprácu oboch štátov v politicko-vojenskej oblasti tak na bilaterálnej úrovni, ako aj v rámci EÚ a zoskupenia krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC). „Práve rýchla reakcia Rakúska na žiadosť Slovenska o vyčlenenie personálu počas najväčšej civilno-vojenskej logistickej operácie v našej histórii bola vynikajúcim príkladom úspešnej bilaterálnej spolupráce. Ide o potvrdenie nadštandardných vzťahov a zároveň o dôkaz toho, že na Rakúsko, ako suseda a partnera, sa môžeme spoľahnúť,“ povedal minister obrany J. Naď. Pripomenul, že na celoplošnom testovaní v rámci operácie Spoločná zodpovednosť sa podieľalo celkovo 33 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl.

Počas návštevy obaja náčelníci generálnych štábov prerokujú témy rozvoja ozbrojených síl oboch krajín, zapojenia sa do projektov PESCO a CEDC. „Spoločná diskusia poukazuje na prebiehajúcu vynikajúcu bilaterálnu spoluprácu, ako aj na ďalšie možnosti spoločného postupu pri riešení otázok obrany a bezpečnosti. Účasť rakúskych vojakov na cvičeniach, akým je pravidelné cvičenie špecialistov radiačnej chemickej a biologickej obrany „Toxic Valley“ v našom výcvikovom zariadení v Zemianskych Kostoľanoch, ale aj spoločná účasť na prebiehajúcom cvičení „Black Swan2021“ v Maďarsku, ktoré je zamerané na aktuálne, najmä hybridné, hrozby, dáva kvalitný základ na ďalší rozvoj spolupráce v oblasti výcviku, vzdelávania a tým rozvoja oboch armád, “ uviedol počas rokovania generál Zmeko. Súčasťou rokovania oboch delegácií je v neposlednom rade aj otázka angažovanosti ozbrojených síl oboch krajín na boji s pandémiou ochorenia COVID-19, kde si obe strany vymenili svoje poznatky.

Počas návštevy prijal generál Briegera aj predseda výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR p. Juraj Krúpa. Druhý deň návštevy bude venovaný prehliadke výcvikových zariadení v Centre výcviku Lešť spojený s ukážkou výzbroje jednotiek OS SR a ďalším rokovaním najmä na témy spoločného výcviku a cvičení, ale aj spoločného pôsobenia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod vlajkou Európskej únie. Práve pod touto vlajkou naši vojaci dlhodobo pôsobia bok po boku pri stabilizácii situácie v Bosne a Hercegovine.


Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na SlovenskoRakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na SlovenskoRakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na SlovenskoRakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na SlovenskoRakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 2Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 2Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 3Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 3Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 3Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 3Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 4Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 4Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 4Rakúsky náčelník generálneho štábu R. Brieger pricestoval na Slovensko 4

Autor: OOdNGŠ , Foto: Autor - Dátum: 05.05.2021
Čítanosť: 5859
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share